Vraag jij je regelmatig af waarom je zo vaak moe bent, hoewel je er toch niet te veel snoept, niet te veel alcohol drinkt en genoeg beweging hebt? Kun je maar niet begrijpen dat je energietekort blijft hebben ondanks het feit dat je voldoende slaapt? Vind je het vreemd dat je ondanks al je inspanningen nauwelijks gewicht verliest of je gewicht niet in balans krijgt? Dat komt omdat 1 + 1 vaak geen 2 is.

1 + 1 = 3?

“1 + 1 is zelden 2”

Op zijn minst geldt dat voor eten en voor het leven, dat een veranderlijk proces is waarop heel wat factoren invloed hebben.

Mensen kijken echt verbaasd als ik als ingenieur soms zeg:

“1 + 1 = soms 2, soms 0,1 en soms 3.”

Wellicht vind jij dat ook een vreemde interpretatie van de exacte wetenschappen, maar volg even mijn redenering…

Je weet intussen vast wel dat je overgewicht en gezondheidsklachten kan krijgen door te veel calorieën op te nemen. Als ervaringsdeskundige heb ik ook aan de lijve ondervonden dat elk pondje door het mondje gaat. Toch kan ik niet verzekeren dat je door weinig calorieën te eten gaat afslanken en een gezond leven gaat leiden.

In de Chinese geneeskunde wordt dit als vanzelfsprekend beschouwd, maar hier in het westen hebben we moeite met dat idee. Het is nochtans een wijsheid die veel verder gaat dan louter kennis. Het is een wijsheid die ook de 5-elementenleer integreert als het om voeding en levensstijl gaat.

Op mijn beurt heb ik dit inzicht meegenomen in het 3-isOne-model.

Je bent wat je verteert!

“Je bent wat je eet,” was de titel van het populaire VTM-programma jaren geleden. Maar de titel klopt niet helemaal…

“Het gaat niet alleen om wat je eet, maar om wat je verteert en dus ook wat je opneemt in je lichaam.”

De klassieke dieetleer gaat er vaak van uit dat alle voedingsstoffen uit de voeding die je opeet ook in je lichaam terecht komt op de juiste plaats. Maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend. De vitaminen en mineralen van een appel of een rauwe wortel zouden hun doel niet mogen missen als je vertering volledig op punt staat. Helaas is dit bij veel mensen niet het geval. En er staat jammer genoeg ook niemand met een toverstafje naast je bord, dus je vertering, daar draag je zelf de volle verantwoordelijkheid voor. Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen, en dus ook aan je energiepeil als je vaak moe bent.

Verteringsproblemen en vermoeidheid

Wie kampt met verteringsproblemen neemt veel minder vitaminen en mineralen op uit voeding. Rauwe voeding wordt bij die mensen vaak nog nauwelijks verteerd. En ook mensen die elke dag maagbeschermende pilletjes nemen, al dan niet op voorschrift, reken ik tot de ‘mensen met verteringsproblemen’. Zij kunnen door deze medicatie namelijk onmogelijk aanvoelen of hun vertering al dan niet goed werkt.

Doorgaans zal je vertering slecht functioneren als je vaak moe bent, heel veel werkt of regelmatig snel iets eet tijdens het werken. Het is eigenlijk een verspilling van voedsel, want een groot deel van wat je eet, zal niet of niet (goed) door je lichaam worden verteerd en bijgevolg ook niet (goed) opgenomen.

Misschien denk je nu: “Super! Wat ik niet opneem, kan me ook niet dik maken!”

Uiteraard is het niet zo simpel. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je in gewicht aankomt… Hoe komt dat?

Je lichaam neemt misschien de vitaminen, mineralen, eiwitten, enzovoort uit je voeding niet (goed) op, maar wél de calorieën ervan. Daardoor gaat je lichaam ondanks die calorieën toch een tekort ervaren en hongersignalen naar je hersenen sturen. Hierdoor ga je wellicht nog meer eten om dat gevoel van tekort te compenseren.

Wat is de conclusie?

“Zelfs met een gebalanceerde levensstijl, een gezond voedingspatroon, kan je lichaam tekorten ervaren. En met zo’n onverzadigd gevoel, krijg je vroeg of laat onbalans in je energiepeil en je algehele gezondheid.”

Je krijgt dan een vicieuze cirkel van fysieke ongemakken zoals bv. vermoeidheid, slaaptekort, stress, overgewicht, ontstekingen en pijnklachten.

Er is in de meeste gevallen dus een duidelijke relatie tussen vaak moe zijn en verteringsproblemen. Fiks je vertering en je fikst je energiepeil. Met de volgende inzichten kom je al een heel eind vooruit.

1.     De vicieuze cirkel van vaak moe zijn doorbreken

Als je (vindt dat je) al een vrij gezonde levensstijl hebt, kan het extra uitdagend zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Toch is dat echt mogelijk met de totaalaanpak van 3-isOne!

Hierbij gaan we je lichaam, brein en hart namelijk niet alleen voeden met voedingsstoffen, maar ook met beweging, gevoel, ademhaling en rust. Alleen zo kan je je energietekort voorgoed herstellen, je totale energiepeil een boost geven en ga je je permanent ‘minder moe’ voelen.

Het is dus je hele levensstijl die ertoe bijdraagt dat alles wat je eet ook goed verteert en geabsorbeerd wordt door je lichaam. Zelfs als je al een vrij positieve en gezonde levensstijl hebt, kunnen we door enkele kleine misvattingen of gewoontes bij te sturen een gigantisch verschil maken. Eens je goed weet wat je moet doen en je met een concreet en logisch stappenplan aan de slag kan gaan, zal je merken dat het eigenlijk heel eenvoudig is. En hoe gezonder jij nu al leeft, hoe sneller je resultaten zult boeken en hoe gemakkelijker het zal zijn voor jou om die veranderingen waar te maken.

2.     Luister naar je lichaam…

Je kunt nu alvast beginnen… met te luisteren naar je lichaam.

Wat je beter wel of niet eet, is namelijk ook geen exacte wetenschap. Het is meestal heel persoonlijk. Maar hoe kan jij dan weten dat wat je eet goed of slecht is voor jou? Dat is een antwoord dat je gemakkelijk zelf kunt achterhalen door gewoon te ‘voelen’ wat je voeding doet met je lichaam.

Merk het verschil! Hoe voel jij je direct na het eten van een bord havermoutpap en na een boterham met confituur of kaas? Wat voel je een half uur later? Hoeveel energie schiet er nog over na een bepaalde maaltijd? En na een andere? Voelt je buik hard, zacht of opgeblazen voor het slapengaan? Heb je misschien zure oprispingen ’s nachts? Sta je elke dag op met honger of krijg je geen hap binnen? Krijg je doorheen de dag vaak honger tussendoor of haal je gemakkelijk de volgende maaltijd zonder dat je buik protesteert?

Leer jezelf en je vertering kennen. Ga stilstaan bij wat voeding met jou persoonlijk doet.

  1. De regel van 5

Als we wat dieper ingaan op de 5-elementenvoedingsleer, dan zal je merken dat die een opdeling maakt van voeding volgens de seizoenen. Toch worden er 5 seizoenen geïntroduceerd in plaats van 4 omdat de nazomer ook wordt meegerekend.

Eigenlijk is het een logische theorie die erop neerkomt dat je moet eten uit het voedingsaanbod volgens de seizoenen en in de streek waar jij woont. In gebalanceerde voeding breng je ook de 5 natuurlijke smaken samen. Deze smaken gaan op hun beurt de juiste verteringssappen activeren in je verteringsorganen, bv. door hun specifieke smaak en geur en door het contact met je neus en je tong.

Deze situatie is vast voor iedereen herkenbaar:

Je wandelt een keuken binnen waarin iemand aan het koken is en ‘het water komt je al in de mond’. Speeksel is nog maar het eerste van de verschillende verteringssappen die je lichaam aanmaakt om de opname van voedingsstoffen goed te laten verlopen. Ze zorgen ervoor dat je maag, darmen, lever en gal zich kunnen voorbereiden op het voedsel dat komt. Ze zullen bijgevolg ook meer verteringssappen gaan aanmaken.

Alle natuurlijke smaken zijn dus even belangrijk voor je lichaam. Je hebt ze alle vijf nodig: zoet, zuur, bitter, zout en ‘scherp’. Het is belangrijk dat het ‘natuurlijke’ smaakstoffen zijn want artificiële smaakstoffen overprikkelen onze zintuigen en brengen hierdoor onze organen in de war. Dat is iets waar je vertering en je absorptievermogen zonder twijfel onder gaan lijden, waardoor er opnieuw tekorten ontstaan. En dan zit je in een mum van tijd weer in die vicieuze cirkel.

  1. Beter bereiden

De 5-elementenvoedingsleer richt zich nog ook op nog een ander belangrijk punt: de bereiding van voedsel.

Je zal het verschil wel al hebben gemerkt. Beeld je eens in hoe je lichaam het zou ervaren als je op een ijskoude winterdag een yoghurtje met fruit uit de koelkast zou halen als ontbijt, als lunch een frisse salade zou eten met een ijsje als dessert? En hoe zou je lichaam zich voelen als je onder dezelfde weersomstandigheden zou kiezen voor een heerlijke, warme kom havermoutpap als ontbijt, een stevige en lekker warme maaltijdsoep als lunch en een ovengerechtje als avondmaal, met voor het slapengaan nog een warm kopje thee met kaneel?

5.     Optimaal verteren

Aangezien je vertering een biochemisch proces is, kan het niet doorgaan of ondervindt het problemen zodra de parameters niet juist staan.

  • Je voeding moet de juiste zuurtegraad hebben om ze goed te kunnen verteren.
  • Je organen moeten de juiste verteringssappen aanmaken in de correcte verhoudingen.
  • Je voeding moet de juiste temperatuur hebben.
  • Jij moet de juiste lichaamstemperatuur hebben om optimaal te kunnen verteren. Idealiter is dat 37°C.

Als je in een ijskoud bad stapt, krijgt je huid kippenvel. Waarom zou dit voor de binnenkant van je lijf zo anders zijn? Stop je dus een ijsje in je lichaam, dan is dat niet echt aangenaam voor je maag. En een yoghurtje of koude salade is dan te vergelijken met een koude douche voor je ingewanden.

Als je erg vaak moe bent of je bent hard aan het werk, zal je lichaam vanzelfsprekend extra energie moeten sturen naar je verteringsorganen  om al die voeding op te warmen tot 37°C, zodat alle voedingsstoffen optimaal verteerd kunnen worden.

Dat betekent niet dat je nooit meer een slaatje mag eten. Integendeel. Slaatjes zijn ideaal als een deel van je maaltijd, bv. samen met een portie warm bereide groentjes. Eigenlijk is het bereiden van je maaltijd ook een soort voorverteringsproces dat plaatsvindt nog voor je speeksel zijn werk gaat doen. De warmte van het bereiden geeft energie aan je organen. Door een rauwkostsalade te combineren met je warme maaltijd, zal je die veel beter verteren.

Vermoeidheid en gezondheidsklachten tegengaan met voeding

Met een eenvoudige aanpassing van onze voeding en levensstijl, kunnen we dus de balans in ons lichaam herstellen en flink wat gezondheidsproblemen aanpakken, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Verteringsproblemen (bv. PDS / prikkelbaar darmsyndroom)
  • Verkoudheden die steeds terugkeren
  • Een slechte weerstand
  • Allerlei allergieën
  • Algemene rillerigheid
  • Moeizaam herstel na ziekte
  • Slaapproblemen
  • Overmatige trek in zoetigheid
  • Overgewicht
  • Ondergewicht

Boost je spijsvertering met deze 8 tips!

Wil je snel je spijsverteringsstelsel een boost geven of je familie en vrienden alvast wat handvaten meegeven, dan kunnen deze 8 concrete tips jou en hen wellicht helpen. Heb jij eigenlijk het gevoel dat je best al gezond leeft? Dan is het leuk om te weten dat je deze tips ook preventief kunt inzetten tegen talloze klachten.

  1. Het Chinees gezegde luidt: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”. Een stevig warm ontbijt is de perfecte start van je dag! Met ‘stevig’ bedoel ik geen gigantisch buffet met worstjes en patatten, maar voedzaam en relatief veel. Als je gewend bent om een beetje muesli met melk of yoghurt te eten ’s morgens of smoothies te drinken als ontbijt, dan kan dit wel wat aanpassing vragen.
  2. Vooral tijdens de koude maanden is het belangrijk om voor warme maaltijden te kiezen. Het waarom daarvan beschreef ik al uitgebreid in deze blog.
  3. Drink ook liever geen drankjes uit de koelkast.
  4. Kook zelf! Door vaker zélf je voedsel te bereiden waak je over de voedingswaarde van je maaltijden.
  5. Ga voor seizoensgebonden voeding.
  6. Kies zo veel mogelijk voor zuivere, onbewerkte voedingsmiddelen. Dat wil ook zeggen: zonder toegevoegde suikers. Met alle pakjes en zakjes is het opletten geblazen. Hou zeker goed de ingrediënten in de gaten.
  7. Geef rauwkost een beperkte plaats in je voedingsschema.
  8. Gebruik veel kruiden en specerijen. Dit ondersteunt je spijsvertering en het geeft ook een echte smaakboost aan je gerechten. Bovendien kan je er heel creatief mee zijn. Uiteraard geldt ook voor kruiden: hoe verser hoe beter. Misschien wordt het tijd om dat kruidentuintje aan te leggen dat je al zo lang wil!

Door het implementeren van deze eenvoudige tips in je dagelijks leven, zal je je al snel minder vaak moe voelen. Afhankelijk of jouw basisprobleem je vermoeidheid zelf, je vertering of je gewicht is, hebben we ook 3 toegankelijke online starttrajecten ontwikkeld om je te ondersteunen. Ben je benieuwd naar de staat van jouw energiepeil, dan kan deze gratis energietest je misschien al op weg helpen. Je kunt ook een analyse met online consult boeken.

Vergelijkbare berichten