Verzekering

Elke therapeut of coach moet er vroeg of laat wel eens gebruik van maken: de verzekering.
Verzekeringen zijn er in alle soorten, maten en gewichten, maar… welke verzekeringen heb je echt nodig?

Als ondernemer heb je zowel persoonlijke verzekeringen als bedrijfsverzekeringen nodig.
De belangrijkste twee bedrijfsverzekeringen zijn de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating (BA uitbating) en de verzekering beroepsaansprakelijkheid.

 

Wat is nu het verschil tussen persoonlijke verzekeringen en bedrijfsverzekeringen?

 

Persoonlijke verzekeringen

Persoonlijke verzekeringen zijn belangrijk om je eigen persoon als ondernemer te verzekeren. Ze beschermen je tegen persoonlijke risico’s en daarmee gepaard gaande financiële consequenties. Voorbeelden van persoonlijke verzekeringen zijn:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Pensioenverzekering Ziektekostenverzekering
  • Ongevallenverzekering …

Bedrijfsverzekeringen

Bedrijfsverzekeringen sluit je af op naam van je praktijk/vennootschap. Ze beschermen je onderneming tegen de risico’s van de zakelijke activiteiten en de financiële consequenties hiervan. Enkele voorbeelden van bedrijfsverzekeringen zijn:

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating
  • Verzekering beroepsaansprakelijkheid
  • Brandverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering …

Welke verzekeringen heb je nodig?

Er zijn dus heel wat verzekeringen waar je aan moet denken. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn optioneel. Let op dat je geen zaken dubbel verzekert, dat is zonde van je geld. Het is aan te raden om je voor je verzekering te adviseren door een professionele verzekeringsadviseur.

In dit artikel zullen we je wat meer vertellen over de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating en de verzekering beroepsaansprakelijkheid en over wat het verschil hiertussen is.

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating
(BA uitbating)

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating (BA uitbating)

Een patiënt kan uitglijden in je praktijk en daardoor de pols breken. Of tijdens een huisbezoek loopt de inkt van je balpen uit over die dure Italiaanse designsofa. Jij of je vennootschap (afhankelijk van de ondernemingsvorm waarin je werkt) bent daarvoor aansprakelijk.

Voor alle schade, zowel lichamelijke als materiële schade, die je tijdens het runnen van je zaak aanricht aan een derde, ben je verplicht om deze schade te vergoeden. Je kunt je tegen dit risico dekken door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating (BA uitbating) af te sluiten.

Deze verzekering dekt samengevat de schade die een derde oploopt, simpelweg omdat jij een onderneming runt. Je eigen schade wordt door deze verzekering niet vergoed, bijvoorbeeld als je zelf een dure vaas omstoot in je praktijk. De BA uitbating is geen verplichte verzekering, maar aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het wel verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

Ondanks een degelijke opleiding, voldoende ervaring en de nodige voorzichtigheid kan het altijd een keer gebeuren dat je als therapeut of coach een beroepsfout maakt. Een verkeerde diagnose of verkeerd advies zorgt ervoor dat de patiënt verkeerde keuzes maakt.

Ook in dit geval is jouw onderneming hiervoor verantwoordelijk. Je bent verplicht de schade te vergoeden. Daarvoor bestaat de verzekering beroepsaansprakelijkheid. Ook deze verzekering is daarom zeker aanbevolen. Voor bepaalde vrije beroepen is deze verzekering zelfs wettelijk verplicht, onder meer voor architecten, boekhouders en medische beroepen.

Verschil BA uitbating en Beroepsaansprakelijkheid

Kortom, het belangrijkste verschil tussen een verzekering BA-uitbating en een verzekering beroepsaansprakelijkheid is dat de verzekering BA uitbating de ‘buitencontractuele burgerlijke aansprakelijkheid’ vergoedt voor schade die je onderneming toebrengt aan derden.

De verzekering beroepsaansprakelijkheid vergoedt ook de ‘contractuele aansprakelijkheid’ voor schade die je tijdens het uitvoeren van je beroep (beroepsfouten) aanricht.
Beide verzekeringen zijn onmisbaar voor therapeuten en coaches!

De verzekering van BBTC

De verzekering die BBTC aanbiedt aan haar leden omvat zowel BA uitbating als een beroepsaansprakelijkheid. De rechtsbijstand die als extra waarborg in het pakket zit geeft je juridische bijstand in geval van een geschil in BA uitbating of beroepsaansprakelijkheid. De dekking van de beroepsaansprakelijkheid loopt na de loopbaan door op de prestaties geleverd tijdens de (verzekerde) loopbaan. Je hoeft dus ook niet ongerust te zijn wanneer je stopt of met pensioen gaat.

BBTC-verzekering in samenwerking met Verzekeringsgroep:

BBTC biedt haar leden een verzekering ‘Medische Aansprakelijkheid’ (BA beroep) aan via de Verzekeringsgroep met een korting van 10%.

Indien de zorgverlener de polis afsluit is dit steeds op zijn/haar eigen naam en is dus steeds een overeenkomst tussen zorgverlener en verzekeringsmaatschappij. Zo is de zorgverlener steeds zeker van continuïteit van zijn waarborgen. De korting blijft verworven zolang de zorgverlener lid is van BBTC.

Voor alle vragen en adviezen omtrent deze verzekering (maar ook andere schadeverzekeringen, beleggings en spaaradvies) kan u terecht bij Verzekeringsgroep.