Over het belang van een schriftelijke dienstverleningsovereenkomst
Verleen je als zelfstandige diensten aan andere ondernemers of bedrijven, of werk je op zelfstandige basis voor een vaste opdrachtgever, dan sluit je daarvoor best een samenwerkingsovereenkomst af waarin de concrete onderlinge afspraken worden vastgelegd. Dat geldt voor een incidentele samenwerking, waarbij partners eenmalig gezamenlijk aan een bepaald project werken, maar vooral voor een structurele samenwerking waarbij partijen een duurzame relatie aan willen gaan.
Het ontbreken van een duidelijk document schept immers alleen maar verwarring en geeft al te vaak aanleiding tot discussies. Het is cliché, maar goede afspraken maken goede vrienden.
De wet regelt op dwingende wijze de verhouding tussen werkgevers en werknemers, handelsvertegenwoordigers, handelsagenten enzoverder. Voor een zelfstandige samenwerkingsrelatie kent de wet dergelijke regeling niet. Dit betekent dat de algemene wettelijke bepalingen van toepassing zijn op deze overeenkomsten. Deze algemene bepalingen zijn overwegend van aanvullend recht, wat inhoudt dat daarvan door middel van een (schriftelijke) overeenkomst van af kan worden geweken. Voor partijen geldt dus in grote mate contractsvrijheid.
De inhoud van een samenwerkingsovereenkomst hangt in grote mate af van de specifieke aard van de samenwerking en de concrete bedoelingen daarbij van partijen.
Belangrijke afspraken en clausules waar best bij aanvang over wordt nagedacht en welke best worden opgenomen in een overeenkomst betreffen onder meer:
- de partijen (wie, vennootschapsvorm, adres,…);
- een beschrijving van het takenpakket, de verloning welke daarvoor wordt voorzien en hoe deze berekend wordt (per uur, per maand, aan de hand van een bepaald percentage,…);
- de duurtijd van de samenwerking (bepaalde of onbepaalde duur en de opzeggingsmogelijkheden daarbij);
- wat in geval van een opgelopen aansprakelijkheid? Welke verzekeringen dienen best onderschreven door elk van de partijen?
- niet – concurrentie verplichtingen tijdens en nà afloop van de overeenkomst;
- vertrouwelijke informatie en intellectuele eigendomsrechten;
- diverse praktische afspraken.